Copyright (c) 2015 en-us Fine Homebuilding - "Call For Entries: HOUSES Awards" contest entries Fine Homebuilding - "Call For Entries: HOUSES Awards" contest entries Tue, 06 Oct 2015 04:14:38 -0500 Fine Homebuilding - "Call For Entries: HOUSES Awards" contest entries Fine Homebuilding - "Call For Entries: HOUSES Awards" contest entries <![CDATA[Their Final House]]> Mon, 28 Sep 2015 09:45:15 -0500 Their Final House Posted by sent_via_email
A couple’s dream retirement home emphasizes craft and comfort. ]]>
<![CDATA[Vine Hill Residence]]> Tue, 04 Aug 2015 10:07:26 -0500 Vine Hill Residence Posted by sent_via_email
• Private outdoor room, with the feel of a retreat, but can be occupied year round. • Minimum energy inputs • Healthy materials and warm natural finishes ]]>
<![CDATA[High-Performance California Courtyard Home]]> Tue, 04 Aug 2015 09:50:35 -0500 High-Performance California Courtyard Home Posted by sent_via_email
• Work around existing oak trees • Private, comfortable outdoor living, play space and gardens • Net-zero energy with minimum carbon input • Good building envelope and passive solar design • Celebrate site drainage ]]>
<![CDATA[Efficient Family Compound]]> Tue, 04 Aug 2015 09:36:13 -0500 Efficient Family Compound Posted by sent_via_email
The clients, Bill and Chris McCartney wanted a home to accommodate the retirement needs for themselves and have a large enough home to welcome and entertain their grown children and their families who visit often. Bill is quite a cook, so the entire house springs from an active kitchen. They wanted to live as close to net zero energy as possible and source their water 100% from rainfall. They enjoy outdoor living, so ample screened porches were a must. They have built a large garden where they will be harvesting a high percentage of their own food. They run a few cattle on their 98 acres and plan to install beehives as well. Their overriding goal is to be self-sufficient and efficient. ]]>
<![CDATA[High Altitude Mountain Retreat]]> Tue, 04 Aug 2015 09:05:29 -0500 High Altitude Mountain Retreat Posted by sent_via_email
The project goals focused on capturing the warmth of Colonial New England design elements and craftsmanship, while maximizing the views, at the same time being reflective of the mountain habitat. The remodel focused on creating inviting private and community spaces for family, and friends to stay and relax while enjoying the mountains. Other notable goals included building a house that was energy efficient and designed to accommodate the winters at 9800 ft. and provide access to year around outdoor activities associated with an active life style. Yearly snow totals can reach 400 inches or more. ]]>
<![CDATA[The Bath House]]> Mon, 03 Aug 2015 15:46:59 -0500 The Bath House Posted by sent_via_email
Major project goals included creating a freestanding spa bath house that was (1) distinctively designed, (2) made from sustainable materials, (3) ecologically conscious, and (4) built in collaboration with local craftspeople. Working from NMA's designs, woodworker Chuck Bayliss fashioned the millwork. General contractor Ben Cook and a local team produced the stonework and carpentry details, which are unique to the project. NMA also designed the space’s decorative lights, custom stone spa tub, outdoor shower, and removable exterior screens made from sustainably grown cedar. ]]>
<![CDATA[Pikes Peak VT]]> Mon, 03 Aug 2015 15:10:50 -0500 Pikes Peak VT Posted by sent_via_email
•Maintain as a 3 bedroom on existing footprint •Make energy efficient •Add lots of creature comforts •Maximize outdoor space and showcase the view ]]>
<![CDATA[Anacortes Old Town House]]> Mon, 03 Aug 2015 11:22:33 -0500 Anacortes Old Town  House Posted by sent_via_email
To design a modern house that is in-scale and compatible with the surrounding neighborhood houses To provide privacy and outdoor living spaces on a small city lot. To provide abundant natural light to interior spaces. To provide indoor/outdoor spaces where practical. Use of low maintenance, durable materials. ]]>
<![CDATA[Lake Michigan Cottage]]> Mon, 03 Aug 2015 10:21:58 -0500 Lake Michigan Cottage Posted by sent_via_email
The primary goal of this project was to preserve the historic charm of the original cottage while providing the convenience of a modern home. Opening the structure to bring in light and provide views of the surrounding site were also very important. The owners also wanted the design to address their concern to minimize the tracking of beach sand into the cottage. This was addressed with an outdoor shower, a bathroom that is accessible from the outside, and a serving counter between the kitchen and outside deck. Adding a space for a studio, kayak storage, and firewood storage were also key. ]]>
<![CDATA[The Cottage House]]> Mon, 03 Aug 2015 10:08:19 -0500 The Cottage House Posted by sent_via_email
1. To protect the delicate sand dunes from the assault of construction. 2. to provide an energy efficient envelope for long term comfort and economy ]]>
<![CDATA[West Ferry Studio]]> Mon, 03 Aug 2015 09:58:51 -0500 West Ferry Studio Posted by sent_via_email
To provide a small, multi/function studio/guest space on a limited budget. ]]>
<![CDATA[Santa Rosa Remodel]]> Mon, 03 Aug 2015 09:50:38 -0500 Santa Rosa Remodel Posted by sent_via_email
- To keep the original modern look and feel of the home. - Use light colored, natural materials on the interior to keep it clean, uncluttered, and bright. - Provide a low maintenance, retirement home. - Create an inviting outside environment. ]]>
<![CDATA[big/little narragansett beach house]]> Sun, 02 Aug 2015 11:58:32 -0500 big/little narragansett beach house Posted by Christophermoore
As a professional carpenter doing renovations in the Providence RI area I occasionally look for investment projects to either rent or turn over after renovating.  When we approached this abused... ]]>
<![CDATA[Davis Prairie]]> Sat, 01 Aug 2015 01:33:26 -0500 Davis Prairie Posted by Claycj
Davis Prairie is a home designed for the long dry heat of central California. Located in one of the flattest parts of the state, surrounded by farmland, this Prairie-style adaptation comfortably fits... ]]>
<![CDATA[A Light]]> Fri, 31 Jul 2015 22:59:19 -0500 A Light Posted by akristoff
The goal of this project was to create a sustainable home that went well beyond the finishes. We wanted the house; to embody the principles of green design in both the Form and the Function, to have... ]]>
<![CDATA[Passive Garden House]]> Fri, 31 Jul 2015 21:36:40 -0500 Passive Garden House Posted by Mariah_Hodges
Nestled into the hillside in the Santa Cruz Mountains, this compact 1,100 square foot dwelling draws from traditional techniques and design, while integrating a more contemporary aesthetic and... ]]>
<![CDATA[The Wedge House]]> Fri, 31 Jul 2015 19:16:27 -0500 The Wedge House Posted by user-987898
The Wedge House was designed to be slid onto the narrow leg of an L-shaped lot, with frontage on two streets, in an established suburban neighborhood in Palo Alto, California. Our clients, who... ]]>
<![CDATA[Santa Ynez House]]> Fri, 31 Jul 2015 19:11:07 -0500 Santa Ynez House Posted by user-987898
Our clients, former gallery owners and serious art collectors, wanted to build a small studio and an energy-efficient house in the country that would also function as their private gallery. The house... ]]>
<![CDATA[Montana Cookhouse]]> Fri, 31 Jul 2015 18:59:40 -0500 Montana Cookhouse Posted by user-987898
The Cookhouse is the main residence for a family on a working ranch in rural Montana. The project is the most recent addition to a renovated and reconstructed homestead. The basic program was... ]]>
<![CDATA[Carlton Project]]> Fri, 31 Jul 2015 16:40:43 -0500 Carlton Project Posted by user-5057865
Designed to reduce energy consumption by 80% of a code built house, this project was the dream of owner Steve Carlton.  His principles of comfort, efficiency, and material use drove his decisions... ]]>