previous
  • Design Inspiration
    Design Inspiration
  • Basement Remodeling Tips
    Basement Remodeling Tips
  • Clever daily tip in your inbox
    Clever daily tip in your inbox
  • 7 Trim Carpentry Secrets
    7 Trim Carpentry Secrets
  • Projects Done Right
    Projects Done Right
  • Video Series: Tile a Bathroom
    Video Series: Tile a Bathroom
  • Master Carpenter Videos
    Master Carpenter Videos
  • All about Roofing
    All about Roofing
  • Video: Install a Fence
    Video: Install a Fence
  • 7 Small Bathroom Layouts
    7 Small Bathroom Layouts
  • Magazine Departments
    Magazine Departments
  • Energy-Smart Details
    Energy-Smart Details
  • Tips & Techniques for Painting
    Tips & Techniques for Painting
  • Custom Flooring Inspiration
    Custom Flooring Inspiration
  • Remodeling Articles and Videos
    Remodeling Articles and Videos
  • 7 Smart Kitchen Solutions
    7 Smart Kitchen Solutions
  • 9 Concrete Countertops Ideas
    9 Concrete Countertops Ideas
  • Pro Tool Rental
    Pro Tool Rental
  • 12 Remodeling Secrets
    12 Remodeling Secrets
  • Read FHB on Your iPad
    Read FHB on Your iPad
next

Additions Need Not Apply

Before-and-after photos highlight an interior remodel that produced a one-of-a-kind ranch in California 

By reconfiguring existing space in their San Francisco home, lighting experts Nancy McCoy and Peter Judge were able to remodel a typical '60s ranch into an open, light-filled home with interior details that reflect the way this busy, creative couple live and work. Before-and-after photos illuminate the transformation of the once-ordinary front entry, the outdated kitchen, and the faux-lava fireplace.  

To learn more tricks this couple used to remodel their home, read Personalizing an Everyday Ranch in the August/September 2007 issue of Fine Homebuilding.

Before: Containers could only do so much to dress up this ranch's unexceptional entry.   Before: Containers could only do so much to dress up this ranch's unexceptional entry.   Photo by: Nancy McCoy
After: A clue to what lies within. Because the original entry was too impersonal, the new owners warmed it up by wrapping the vestibule in clear-finished Douglas fir sidng and trim. New side lites and wall-sconce add light from two directions. After: A clue to what lies within. Because the original entry was too impersonal, the new owners warmed it up by wrapping the vestibule in clear-finished Douglas fir sidng and trim. New side lites and wall-sconce add light from two directions.
Before: Fire good, lava bad. The centerpiece of the original living room was the faux lava fireplace surround. Before: Fire good, lava bad. The centerpiece of the original living room was the faux lava fireplace surround. Photo by: Nancy McCoy
After: With the help of Berkeley, California, metalsmith David M. Bowman, Peter built a new surround of bronze, anigre, and mahogany. After: With the help of Berkeley, California, metalsmith David M. Bowman, Peter built a new surround of bronze, anigre, and mahogany.
Before: In the original floor plan, the kitchen occupied an exterior wall; the dining room was relegated to a windowless corner. Before: In the original floor plan, the kitchen occupied an exterior wall; the dining room was relegated to a windowless corner. Photo by: Nancy McCoy
After: Entertaining in a better place. The remodel transposed the kitchen and dining spaces, making the dining room feel more spacious and open. Pockets doors between the two rooms can be closed for a more formal setting. After: Entertaining in a better place. The remodel transposed the kitchen and dining spaces, making the dining room feel more spacious and open. Pockets doors between the two rooms can be closed for a more formal setting.
Photos by Charles Bickford, except where noted
From Fine Homebuilding189