Shinto Shed - Fine Homebuilding
previous
  • Gallery: Custom Flooring
    Gallery: Custom Flooring
  • Basement Remodeling Tips
    Basement Remodeling Tips
  • Master Carpenter Videos
    Master Carpenter Videos
  • 7 Trim Carpentry Secrets
    7 Trim Carpentry Secrets
  • 7 Smart Kitchen Solutions
    7 Smart Kitchen Solutions
  • Tips & Techniques for Painting
    Tips & Techniques for Painting
  • Clever daily tip in your inbox
    Clever daily tip in your inbox
  • Solid Deck-Framing Advice
    Solid Deck-Framing Advice
  • Video: Install a Fence
    Video: Install a Fence
  • Read FHB on Your iPad
    Read FHB on Your iPad
  • Video: Build a curved step
    Video: Build a curved step
  • Video Series: Install a Rock-Solid Tile Floor
    Video Series: Install a Rock-Solid Tile Floor
  • 12 Remodeling Secrets
    12 Remodeling Secrets
  • 7 Small Bathroom Layouts
    7 Small Bathroom Layouts
  • Deck Design & Construction
    Deck Design & Construction
  • Energy-Smart Details
    Energy-Smart Details
  • All about Roofing
    All about Roofing
  • Magazine Departments
    Magazine Departments
  • 9 Concrete Countertops Ideas
    9 Concrete Countertops Ideas
  • Remodeling in Action
    Remodeling in Action
next


Shinto Shed

comments (1) August 12th, 2011 in Project Gallery
corewhore corewhore, member

Click To Enlarge Photo: Charles Walters Photo

This storage shed is a 9' x 12' wood drying shed inspired (loosely) by Ise shrine in Japan.  It was built with reclaimed materials - free jobsite salvage, trash, scrap, and reclaimed 6" x 16" old growth timbers salvaged from a remodel of the original Neustetter's Department Store in downtown Denver.  The heart redwood siding was culled, de-nailed, ripped and rabbeted from semi-rotten 2 x 6 decking.   The steel platform was salvaged from "big job" commercial foundation lagging.  The joists are repurposed unistrut that were dragged out of jobsite rolloffs.  New materials include some steel plate, most fasteners, and all glazing and corrugated galvanized roofing.  

The large overhang was chosen in the early design phase to keep salvage construction materials out of the weather because, you know, one can't just take trash home from the jobsite and throw it away immediately.  No, you have to season it for at least five years.  ("Yeah, but honey, I'm going to build something with it someday!")

 


Design or Plan used: My Own Design - Glenn Montgomery
posted in: Project Gallery, storage, recycle, Japanese style

Comments (1)

DefenderCSW DefenderCSW writes: Hi

Nice work! I really like the door hardware. Any details on that?

Thanks!
Posted: 9:27 am on August 22nd

Log in or create a free account to post a comment.