Timber Frame Residence - Fine Homebuilding

previous
  • Remodeling Articles
    Remodeling Articles
  • 9 Concrete Countertops Ideas
    9 Concrete Countertops Ideas
  • Clever daily tip in your inbox
    Clever daily tip in your inbox
  • Energy-Smart Details
    Energy-Smart Details
  • Video Series: Tile a Bathroom
    Video Series: Tile a Bathroom
  • Tips & Techniques for Painting
    Tips & Techniques for Painting
  • Hot Water Now
    Hot Water Now
  • A New Approach to Classic Cabinets
    A New Approach to Classic Cabinets
  • All about Roofing
    All about Roofing
  • 7 Trim Carpentry Secrets
    7 Trim Carpentry Secrets
  • Design Inspiration
    Design Inspiration
  • Master Carpenter Videos
    Master Carpenter Videos
  • Video: Install a Fence
    Video: Install a Fence
  • Custom Flooring Inspiration
    Custom Flooring Inspiration
  • Basement Remodeling Tips
    Basement Remodeling Tips
  • Read FHB on Your iPad
    Read FHB on Your iPad
  • 7 Smart Kitchen Solutions
    7 Smart Kitchen Solutions
  • Pro Tool Rental. Learn More.
    Pro Tool Rental. Learn More.
  • 7 Small Bathroom Layouts
    7 Small Bathroom Layouts
  • Magazine Departments
    Magazine Departments
next

Timber Frame Residence

comments (1) June 1st, 2011 in Project Gallery, 2012 HOUSES awards gallery         Pin It
cpapadopoli cpapadopoli, member
thumbs up 3 users recommend

View of main entry and connector.
View of exterior corner of living room.
View down connector.
View of dining room with kitchen beyond.
Living room.
View of main entry and connector.Click To Enlarge

View of main entry and connector.

Photo: Rob Karosis

TIMBER FRAME RESIDENCE

South Blue Hill, Maine

 

This design for a year-round retirement home addresses all aspects of the site, which resides on the western flank of Blue Hill Bay and has easterly water views framed by a mature forest of oak, birch, and fir.  The use of natural materials, featuring wood in all aspects, was an important way to tie the building to its site and its cultural context.

 

Sloping from the western entrance of the site to the eastern terminus at the shoreline, the house flows down the slope with the topography instead of following the contours and bisecting the site.  Because of the narrow lot and neighboring residences in close proximity, the programmatic elements were divided and arranged to focus views and create privacy.  The private spaces are housed in a two-story, relatively solid volume to the north while the public spaces fill the southern edge and open to the light and a series of outdoor terraces shielded from the neighbors.  Linking the public spaces to the private is a glass connector, which passes by a stone terrace to the west and a courtyard garden to the east created by indigenous granite retaining walls.

 

A heavy timber frame was chosen as the structural system.  The traditional forms of timber construction were abstracted to update the look of the frame.  Connections were concealed, traditional knee braces eliminated, and lateral loads were transferred to the foundation via engineered lumber and the internal shear blocks as spatial dividers.


posted in: Project Gallery, 2012 HOUSES awards gallery, New Construction, 2012


Comments (1)

birdsquare birdsquare writes: That looks amazing. Wow.
Posted: 6:33 pm on June 2nd

Log in or create a free account to post a comment.