Salt Pond Home - Fine Homebuilding

previous
  • Tips & Techniques for Painting
    Tips & Techniques for Painting
  • 7 Smart Kitchen Solutions
    7 Smart Kitchen Solutions
  • 7 Trim Carpentry Secrets
    7 Trim Carpentry Secrets
  • Basement Remodeling Tips
    Basement Remodeling Tips
  • Master Carpenter Videos
    Master Carpenter Videos
  • Design Inspiration
    Design Inspiration
  • Radiant Heat Comparison
    Radiant Heat Comparison
  • Video: Install a Fence
    Video: Install a Fence
  • Remodeling Articles
    Remodeling Articles
  • Clever daily tip in your inbox
    Clever daily tip in your inbox
  • Energy-Smart Details
    Energy-Smart Details
  • Magazine Departments
    Magazine Departments
  • 7 Small Bathroom Layouts
    7 Small Bathroom Layouts
  • 9 Concrete Countertops Ideas
    9 Concrete Countertops Ideas
  • Video Series: Tile a Bathroom
    Video Series: Tile a Bathroom
  • All about Roofing
    All about Roofing
  • Read FHB on Your iPad
    Read FHB on Your iPad
next

Salt Pond Home

comments (0) July 16th, 2012 in Project Gallery, 2013 HOUSES Awards Gallery         Pin It
frankkarp frankkarp, member
thumbs up 3 users recommend

Water Side Elevation
Front Elevation
Entry Court
Living Area
View of Kitchen/Dining from Living
Water Side ElevationClick To Enlarge

Water Side Elevation

Photo: Mark Kiely

On the site of a seasonal cottage on the salt pond, the primary goal was to create a comfortable family home – a legacy property that will be passed on to our client's adult children. Our client wanted a traditional looking east coast home with a historic feel and with steep roofs, shingles, stone work and dormers. From a function standpoint, the design priorities were to: maximize the view of the water and create a generous living/dining/kitchen area to accommodate a growing family.

The design challenge came in resolving the traditional look with a flood zone site. FEMA regulations and the state building code require the living spaces be above the design flood elevation – only the garage area and the entry could be lower. Thus, the conceptual design introduced an entry court leading to a central stair connecting all levels including the garages and the elevator and utilizing the living area volume to maximize daylight penetration in the house. Our client did not want a 2 car garage dominating the street elevation, hence the traditional symmetry of the nicely scaled single garage doors flanking the entry.


posted in: Project Gallery, 2013 HOUSES Awards Gallery, New Construction, 2013


Comments (0)

Log in or create a free account to post a comment.