• Deck Design & Construction
    Deck Design & Construction
  • Basement Remodeling Tips
    Basement Remodeling Tips
  • Video Series: Tile a Bathroom
    Video Series: Tile a Bathroom
  • 7 Trim Carpentry Secrets
    7 Trim Carpentry Secrets
  • Read FHB on Your iPad
    Read FHB on Your iPad
  • All about Roofing
    All about Roofing
  • Design Inspiration
    Design Inspiration
  • 9 Concrete Countertop Ideas
    9 Concrete Countertop Ideas
  • 7 Smart Kitchen Solutions
    7 Smart Kitchen Solutions
  • Master Carpenter Videos
    Master Carpenter Videos
  • 7 Small Bathroom Layouts
    7 Small Bathroom Layouts
  • Install a Vinyl Privacy Fence
    Install a Vinyl Privacy Fence
  • Ultimate Deck Build 2015
    Ultimate Deck Build 2015
  • Tips & Techniques for Painting
    Tips & Techniques for Painting
  • Radiant Heat Comparison
    Radiant Heat Comparison
  • Energy-Smart Details
    Energy-Smart Details
  • Magazine Departments
    Magazine Departments
  • Remodeling Articles
    Remodeling Articles
  • Clever daily tip in your inbox
    Clever daily tip in your inbox

Modern Foursquare

comments (1) July 16th, 2012 in Project Gallery, 2013 HOUSES Awards Gallery         Pin It
Roussa Roussa, member
thumbs up no recommendations

Entry porch
Open floor plan
Library loft
Artists studio (basement level)
Entry porchClick To Enlarge

Entry porch

Photo: Vincent Hansen

This residence, artist's studio and detached furniture shop, located on the Puget Sound, are quietly tucked into a narrow and steeply wooded site on one side while gesturing out to the water with dramatic shed roofs to the west. Compact, energy and resource efficient, and built to last several lifetimes- this home is a model of sustainability and durability.

Built by Bicycle Homebuilding and designed by Roussa Cassel for a family with a passion for the natural surroundings and a desire for direct and meaningful connection to their work. The main floor (1500 sf) contains all of the living spaces and features an open living, dining and kitchen space with vaulted ceiling and spectacular views of the sound. A circulation passage runs through the center axis, with a covered porch, ample entry and light filled stairs framing views straight through the house to a large natural park. The bedrooms and bath are nestled into the wooded side of the property for privacy. On the lower level is a flexible artist's studio, also to be used to accommodate guests. All of the playfully modern interiors were expertly crafted by the owner in the on-site shop.

posted in: Project Gallery, 2013 HOUSES Awards Gallery, New Construction, Energy-Smart, 2013

Back to List
Next Article
Next Article:

Comments (1)

Carolbrown Carolbrown writes: nice share
Posted: 7:09 am on July 29th

Log in or create a free account to post a comment.