Mid Century Modern Oakland Remodel - Fine Homebuilding
previous
  • Energy-Smart Details
    Energy-Smart Details
  • 12 Remodeling Secrets
    12 Remodeling Secrets
  • The Hobbit House and More
    The Hobbit House and More
  • 7 Trim Carpentry Secrets
    7 Trim Carpentry Secrets
  • The Passive House Build
    The Passive House Build
  • Video: Build a curved step
    Video: Build a curved step
  • Master Carpenter Videos
    Master Carpenter Videos
  • Magazine Departments
    Magazine Departments
  • 9 Concrete Countertops Ideas
    9 Concrete Countertops Ideas
  • How to Install Housewrap Solo
    How to Install Housewrap Solo
  • Tips & Techniques for Painting
    Tips & Techniques for Painting
  • 7 Smart Kitchen Solutions
    7 Smart Kitchen Solutions
  • Play the Inspector Game!
    Play the Inspector Game!
  • Remodeling in Action
    Remodeling in Action
  • Clever daily tip in your inbox
    Clever daily tip in your inbox
  • Buyer's Guide to Insulation
    Buyer's Guide to Insulation
  • Deck Design & Construction
    Deck Design & Construction
  • Shorten a Prehung Door
    Shorten a Prehung Door
  • All about Roofing
    All about Roofing
  • Basement Remodeling Tips
    Basement Remodeling Tips
  • Electrical Articles & Videos
    Electrical Articles & Videos
  • Read FHB on Your iPad
    Read FHB on Your iPad
  • 7 Small Bathroom Layouts
    7 Small Bathroom Layouts
next

Mid Century Modern Oakland Remodel

comments (0) July 16th, 2012 in Project Gallery, 2013 HOUSES Awards Gallery         Pin It
JSWDArchitects JSWDArchitects, member
thumbs up no recommendations

The original home sat low on its site and its deep eaves prevented light from reaching its interior.
Painted stucco and wood siding play their textures against one another. The front stucco wall creates the boundary of a front court, offering privacy to offset the expanse of glass that forms the front of the house.
A sloping site becomes an asset when it allows for a second, lower floor, which houses the owners art studio and a small guest unit, both with vast openings to the enjoyable garden outside.
The shed roof over the main living area steals light from the east, while the overhang of the flat roof helps to shield the low western sun, creating a dramatic overall natural lighting effect in the homes interior.
Simple and clean detailing in the lines of the fireplace and the opening to the stairwell make the space feel wide open, grand, and perfectly lit.
The original home sat low on its site and its deep eaves prevented light from reaching its interior.Click To Enlarge

The original home sat low on its site and its' deep eaves prevented light from reaching its interior.


The original ranch style home on this property had broad overhanging eaves and dark rooms; it squatted low on its site, keeping out the light. The site itself had great potential – it sat up on a hill with good orientation to the sun and wondrous views of the San Francisco Bay beyond to the west. Inspired by Mid Century Modern homes in Los Angeles, the owner desired clean lines and forms, ample windows and open floor plans and, as an artist, wanted to let the light in. The remodel was an opportunity to create a house in both the "modern" and California "regional" style, afford views of the Bay, and bring light and space to the interior of the house.

 

Taking the remodel down to the foundation accomplished all these desires. Our design raised the roof and interior ceiling heights, and an innovative mix of a shed roof and a flat roof flooded the interior with natural light while shielding the space from more intense southern exposure. The interior floor plan was open, bringing together common areas and previously more isolated spaces, like the kitchen and breakfast nook. In keeping with the Mid century Modern style, larger openings to the exterior provided sweeping views of the Oakland Hills and the Bay beyond, and connected the living, dining, and kitchen areas to the deck and outdoor patios. The downstairs art studio and in-law unit similarly enjoy large openings to the back garden, allowing a blurring of the interior and the exterior.


posted in: Project Gallery, 2013 HOUSES Awards Gallery, Remodel, 2013


Comments (0)

Log in or create a free account to post a comment.