Near Merezero - Fine Homebuilding
previous
  • Shorten a Prehung Door
    Shorten a Prehung Door
  • Clever daily tip in your inbox
    Clever daily tip in your inbox
  • The Hobbit House and More
    The Hobbit House and More
  • Deck Design & Construction
    Deck Design & Construction
  • 9 Concrete Countertops Ideas
    9 Concrete Countertops Ideas
  • Magazine Departments
    Magazine Departments
  • Remodeling in Action
    Remodeling in Action
  • The Passive House Build
    The Passive House Build
  • 7 Trim Carpentry Secrets
    7 Trim Carpentry Secrets
  • Video: Build a curved step
    Video: Build a curved step
  • Electrical Articles & Videos
    Electrical Articles & Videos
  • All about Roofing
    All about Roofing
  • 7 Small Bathroom Layouts
    7 Small Bathroom Layouts
  • Basement Remodeling Tips
    Basement Remodeling Tips
  • Tips & Techniques for Painting
    Tips & Techniques for Painting
  • Play the Inspector Game!
    Play the Inspector Game!
  • Energy-Smart Details
    Energy-Smart Details
  • Buyer's Guide to Insulation
    Buyer's Guide to Insulation
  • How to Install Housewrap Solo
    How to Install Housewrap Solo
  • 7 Smart Kitchen Solutions
    7 Smart Kitchen Solutions
  • 12 Remodeling Secrets
    12 Remodeling Secrets
  • Master Carpenter Videos
    Master Carpenter Videos
  • Read FHB on Your iPad
    Read FHB on Your iPad
next

Near Merezero

comments (0) July 16th, 2012 in Project Gallery, 2013 HOUSES Awards Gallery         Pin It
KaplanThompson KaplanThompson, member
thumbs up 1 user recommends

Near Merezero | Exterior Overlooking the Water
Near Merezero | Before Renovation
Near Merezero | Remodeled Exterior
Near Merezero | Rear Exterior
Near Merezero | Interior
Near Merezero | Exterior Overlooking the WaterClick To Enlarge

Near Merezero | Exterior Overlooking the Water

Photo: Kaplan Thompson Architects

The Context:

Built in the 1970's the existing house had an unusual and eclectic character that the current owners loved, including a wide variety of recycled doors, windows, interior finishes, and an exposed post & beam barn structure. Despite the perfect south-facing orientation, however, the existing house provided low thermal comfort and high utility bills. The interior was gloomy and cut off from the surrounding garden and fields of the ten-acre property. The basement was awash with water and silt after every heavy rain. A beautiful private pond was virtually invisible from most living and bedroom spaces. A separate guest house/ studio, built in the 1990's, far from the main house, greatly disrupted natural ground water flows across much of the site.

The response:

A deep energy retrofit - to drastically reduce energy needs, with Net Zero as the goal. New windows and dormers - to greatly improve the relationship of the house to the south and the pond. New doors and porches - to open the house to a variety of exterior spaces. Reduce space needs and combine functions - to reduce the overall building footprint. Relocate the existing guest house/studio building and driveway - to improve ground water flows.


posted in: Project Gallery, 2013 HOUSES Awards Gallery, Remodel, 2013


Comments (0)

Log in or create a free account to post a comment.