A Screen Porch that Grew - Fine Homebuilding

previous
  • Clever daily tip in your inbox
    Clever daily tip in your inbox
  • Tips & Techniques for Painting
    Tips & Techniques for Painting
  • Design Inspiration
    Design Inspiration
  • Remodeling Articles
    Remodeling Articles
  • 7 Trim Carpentry Secrets
    7 Trim Carpentry Secrets
  • Energy-Smart Details
    Energy-Smart Details
  • 9 Concrete Countertops Ideas
    9 Concrete Countertops Ideas
  • Basement Remodeling Tips
    Basement Remodeling Tips
  • Read FHB on Your iPad
    Read FHB on Your iPad
  • Video: Install a Fence
    Video: Install a Fence
  • 7 Small Bathroom Layouts
    7 Small Bathroom Layouts
  • All about Roofing
    All about Roofing
  • 7 Smart Kitchen Solutions
    7 Smart Kitchen Solutions
  • Radiant Heat Comparison
    Radiant Heat Comparison
  • Magazine Departments
    Magazine Departments
  • Master Carpenter Videos
    Master Carpenter Videos
  • Video Series: Tile a Bathroom
    Video Series: Tile a Bathroom
next

A Screen Porch that Grew

comments (0) July 23rd, 2012 in Project Gallery, 2013 HOUSES Awards Gallery         Pin It
Supor Supor, member
thumbs up no recommendations


The original modest goal was a screen porch. The problems were many:

!) The rear of the house faced southwest, was completely unshaded. and the roofline, combined with the custom-height doors into the family room precluded a classic shed-roof design.  The local climate also meant that a classic screen porch would only be pleasant about six days a year.

2) The owners (retired) wanted as close as possible to zero-maintenance.

3) Although the addition would clearly extend an existing deck, the owners wanted to preserve as much daylight into the pre-existing basement as possible.

-------------

After several iterations, the final design uses high-efficiency casement windows (triple glazed, argone filled, with built-in micro blinds and roll-screens) to mimic a screen porch on the few days when the temperature and humidity are comfortable.  The lighting is via cove troughs constructed from crown moulding with two lighting circuts, one for bright T5 flourescent fixtures and one circuit for "mood" lighting xenon fixtures.

Winter warmpth is provided by a vent-free gas log fireplace, summer air conditioning comes from an LG "ArtCool" split unit heat pump.

The wooden deck was replaced by an aluminum deck with custom fabricated aluminum steps (both from FSC).  As a final detail, the new room was built over its own partial basement which opens onto what is now a breezeway between it and the old basement (thus still allowing light in through the existing windows).  Local covenants preclude free-standing out-buidings, so the new basement provides a "shed" for storage of lawnmower, pressure washer, tiller, and similar equipment.

While awaiting delivery of the deck components, the owners decided to go ahead and finish the pre-existing basement as well.  This required re-framing the basement stairway, turning what had been a landing into a winder.  This gained an additional foot of space at the botom of the steps.  The area behind the stairs became an office, the area in front of them became a sitting and sewing room.  All basement lighting is high-efficiency LEDs. 


posted in: Project Gallery, 2013 HOUSES Awards Gallery, Remodel, 2013


Comments (0)

Log in or create a free account to post a comment.