East Bay Remodel & Addition: A Study in Contrast - Fine Homebuilding

previous
  • Read FHB on Your iPad
    Read FHB on Your iPad
  • Magazine Departments
    Magazine Departments
  • 9 Concrete Countertops Ideas
    9 Concrete Countertops Ideas
  • Basement Remodeling Tips
    Basement Remodeling Tips
  • Master Carpenter Videos
    Master Carpenter Videos
  • Design Inspiration
    Design Inspiration
  • Tips & Techniques for Painting
    Tips & Techniques for Painting
  • Energy-Smart Details
    Energy-Smart Details
  • Radiant Heat Comparison
    Radiant Heat Comparison
  • Remodeling Articles
    Remodeling Articles
  • 7 Small Bathroom Layouts
    7 Small Bathroom Layouts
  • Clever daily tip in your inbox
    Clever daily tip in your inbox
  • 7 Trim Carpentry Secrets
    7 Trim Carpentry Secrets
  • Video: Install a Fence
    Video: Install a Fence
  • 7 Smart Kitchen Solutions
    7 Smart Kitchen Solutions
  • All about Roofing
    All about Roofing
  • Video Series: Tile a Bathroom
    Video Series: Tile a Bathroom
next

East Bay Remodel & Addition: A Study in Contrast

comments (0) July 16th, 2012 in Project Gallery, 2013 HOUSES Awards Gallery         Pin It
arkintilt arkintilt, member
thumbs up 2 users recommend

New kitchen
Kitchen & staircase from family room
New side entrance
Exterior, view from back yard
Before shot - street view
New kitchenClick To Enlarge

New kitchen

Photo: © www.edwardcaldwellphoto.com

Our clients needed to expand. The couple and their 4 children owned a small split-level house in the dense residential city of Albany CA. While the street frontage of the 1930's era structure was fairly charming, the flat-roofed rear of the house featured a series of small rooms that were disconnected from the small but pleasant backyard where the family spends much of its time. Given their wide range of interests - from sustainability and social justice to modern art - the owners wanted the expansion to reflect their eclectic tastes and improve the comfort, energy-efficiency, and connectivity of the living spaces.

The kitchen was to be the heart of the expanded home, but also connect to the backyard. This conundrum was solved by removing the hall and locating the kitchen in the former dining room, with an eat-in nook to the south framed by storage. Views of the yard are framed through an open dining/family space.

Second story bedrooms and baths were added in what was the flat roof portion at the rear, preserving the street façade as well as the back yard. The roof of the addition lifts up to the south bringing winter light deep into the master suite, and a dormer lifts to the north providing a high window into another bedroom as well as providing south-facing roof space for solar hot water. Working with the existing footprint to limit new foundation, the addition is supported on posts beyond the existing footing to the south. This overhang also helps to shade the family space in the summer. The upper level landing features a window to the west – for view, and access to future photovoltaic panels on the existing roof or a view deck, should the owners choose to add one when the kids are older.

While the addition is barely visible from the front of the house, the side entry now features a covered trellis that cantilevers from the porch to the existing roof, mimicking the forms of the addition beyond, and increasing visibility from the street.


posted in: Project Gallery, 2013 HOUSES Awards Gallery, Remodel, 2013


Comments (0)

Log in or create a free account to post a comment.