previous
  • Radiant Heat Comparison
    Radiant Heat Comparison
  • Read FHB on Your iPad
    Read FHB on Your iPad
  • Basement Remodeling Tips
    Basement Remodeling Tips
  • All about Roofing
    All about Roofing
  • Master Carpenter Videos
    Master Carpenter Videos
  • Classic Cabinets
    Classic Cabinets
  • Tips & Techniques for Painting
    Tips & Techniques for Painting
  • 9 Concrete Countertops Ideas
    9 Concrete Countertops Ideas
  • Remodeling Articles
    Remodeling Articles
  • 7 Smart Kitchen Solutions
    7 Smart Kitchen Solutions
  • Video: Install a Fence
    Video: Install a Fence
  • Video Series: Tile a Bathroom
    Video Series: Tile a Bathroom
  • 7 Small Bathroom Layouts
    7 Small Bathroom Layouts
  • Custom Flooring Inspiration
    Custom Flooring Inspiration
  • Clever daily tip in your inbox
    Clever daily tip in your inbox
  • Energy-Smart Details
    Energy-Smart Details
  • Hot Water Now
    Hot Water Now
  • Pro Tool Rental. Learn More.
    Pro Tool Rental. Learn More.
  • Magazine Departments
    Magazine Departments
  • 7 Trim Carpentry Secrets
    7 Trim Carpentry Secrets
  • Design Inspiration
    Design Inspiration
next
Pin It

Attic Uplift

A dark, dated attic is turned into a bright master suite and workspace
 

A client hired architect Jonathan Feldman's firm and gave them the task of updating the dark, dated, dysfunctional attic of his town house in San Francisco. Because it sat under a steeply pitched roof, this finished attic had limited access to daylight and views. The plan was to reinvent the attic as a bright workspace with a master suite and comfortable sitting area. Because of zoning regulations, the roof couldn't go higher than it did, so Feldman eliminated the kneewalls, built new exterior walls, and reduced the roof pitch. These steps increased the usable floor space and provided opportunity for windows. The next challenge was to arrange the spaces so that the client could have a bedroom suite and a home office in the space. Feldman's solution was to place the work area at the top of a set of stairs, with a reading area to buffer the work zone from the bedroom. The new space also leads to a rooftop patio over the lower living room, creating access to the outdoors and views.
 

From Fine Homebuilding226 , pp. 76-79