The Professor's House - Fine Homebuilding

previous
  • All about Roofing
    All about Roofing
  • Hot Water Now
    Hot Water Now
  • Read FHB on Your iPad
    Read FHB on Your iPad
  • Custom Flooring Inspiration
    Custom Flooring Inspiration
  • Video: Install a Fence
    Video: Install a Fence
  • Tips & Techniques for Painting
    Tips & Techniques for Painting
  • Classic Cabinets
    Classic Cabinets
  • Basement Remodeling Tips
    Basement Remodeling Tips
  • 7 Smart Kitchen Solutions
    7 Smart Kitchen Solutions
  • Energy-Smart Details
    Energy-Smart Details
  • Pro Tool Rental. Learn More.
    Pro Tool Rental. Learn More.
  • Clever daily tip in your inbox
    Clever daily tip in your inbox
  • Remodeling Articles
    Remodeling Articles
  • 7 Trim Carpentry Secrets
    7 Trim Carpentry Secrets
  • 7 Small Bathroom Layouts
    7 Small Bathroom Layouts
  • 9 Concrete Countertops Ideas
    9 Concrete Countertops Ideas
  • Design Inspiration
    Design Inspiration
  • Video Series: Tile a Bathroom
    Video Series: Tile a Bathroom
  • Master Carpenter Videos
    Master Carpenter Videos
  • Magazine Departments
    Magazine Departments
next

Square One: Good Home Design Starts Here

Square One: Good Home Design Starts Here


The Professor's House

comments (0) March 28th, 2012 in Blogs
RYagid Rob Yagid , senior editor

The eastern elevation of the home displays three volumes. The central block, the core of the home, is made completely of glass and steel.
Inspiration for the homes form came from Palladios Villa Godi.
With limited yard space on such a steep slope, living roofs sit atop the kitchen and living room. They serve as outdoor areas for entertaining and relaxing and are accessed from the office.
An office occupies the top floor of the home.
The steel staircase up to the office has a cable railing and treads made of doublas fir slabs. This open dining space leads to a small, private living room on the southern end of the home.
Looking north through the dining room to the kitchen. This dining space opens onto a terrace overlooking the valley below and out to the Coastal Mountain Range.
The stairway brings natural light to a bottom floor hall that leads to the bedrooms.
A modest kitchen satisfies the homeowners desire for contemporary spaces.
A unique floor plan is made possible by the steepness of the site. While the middle of the home is quite open, private spaces are concealed from street and public view.
Lit like a lantern.
The eastern elevation of the home displays three volumes. The central block, the core of the home, is made completely of glass and steel.Click To Enlarge

The eastern elevation of the home displays three volumes. The central block, the core of the home, is made completely of glass and steel.

Photo: Rob Yagid

Roxi Thoren is an associate professor in the departments of architecture and landscape-architecture at the University of Oregon. In our May 2011 issue she wrote an article titled "An Inside Look at Living Roofs". You can read her piece here. Roxi was the right person to author that article. She has two living roofs on the new home she designed for her family on the outskirts of Eugene. The home is an exploration of site-specific design and an example of respectful, sensible building.

 
I particularly like how this home is, in some ways, flipped on its head. Bedrooms are on the bottom floor and living/office spaces are on the upper floors. It makes you reconsider the orientation of public and private spaces in home design.
Here, Roxi describes the inspiration behind her design and highlights some of the home's attributes.

Corrective Regionalism
One challenge of design in the Pacific Northwest is the climate. While summers are ideal, with warm days, cool nights, and low humidity, winter inevitably brings rain. And clouds. And drizzle. We chose the site for the long views over the tree canopy to the Coastal Mountain Range, where patches of sun can appear even on days when the weather in the valley is gloomy. The house is designed to draw in early morning light (rain or shine) through a stair light well, and to hold afternoon light from the western sun, which often makes an appearance at the end of the day. Mitigating the negative aspect of the climate, this house engages a "corrective regionalism."


Inspiration and Form
In early design conversations, my husband (a historian of Renaissance art) expressed deep admiration for Palladian villas, while I was committed to contemporary style. Recreating historic details with contemporary construction methods can be both expensive and kitschy. But history provides lessons of proportion, massing, and relationship to site. And since pre-industrial buildings had to operate without electric lights or air conditioning, they provide sensible, transferable lessons of passive heating, cooling and lighting. (Hints of the design may be seen in the recessed central block of Palladio's Villa Godi, pictured above)
The house is designed for the site and our programmatic needs. The side blocks provide privacy and ground the building, while the central block provides a public façade, and preserves views through the site to the mountains beyond. The tall central block holds extra space for a home office, while recesses provide opportunities for terraces. The plan is formal, but the spaces are designed for informal use: the dining room, for instance, is meant to be used daily, and also incorporates the functions of an entry hall and stair hall. Bedrooms on the bottom floor are earth sheltered on the east side of the home. These private spaces still have plenty of access to view and daylight on the western side of the home thanks to the steep site.

 
Landscape + Architecture
Paths and gardens extend the geometry of the house into the site, but the steep slope limits the construction of landscape rooms. To provide outdoor living space, two vegetative (or living) roofs flank the office, while eastern and western terraces expand the dining room.
The house and site was designed to function to a pre-development meadow condition. All stormwater is retained and infiltrated on-site. All driveways and walks are gravel, and the vegetative roofs minimize the house's stormwater "footprint". Any overflow from the green roofs, as well as runoff from the central block, is piped to a rain garden, where it infiltrates to groundwater through a gravel recharge bed. Habitat creation and integration was also a central concern. A wildflower and grass meadow will front the house. The meadow will provide habitat and food for wildlife, while the deep roots of the native plants will help stabilize the slope.

Design: Roxi Thoren

Builder: Six Degrees Construction www.sixdegreesconstruction.com



posted in: Blogs, energy efficiency, green building, architecture, , kitchen, contemporary, floor plans, outdoor spaces, stairs, home office, modern, roof, hallway, small

Comments (0)

Log in or create a free account to post a comment.